Kategóriák
Wordpress haladó

Hogyan készítsünk képgalériát WordPress-ben?

Képgaléria készítése WordPress-ben

Az első lépés, amit meg kell tenned, hogy létrehozol egy új bejegyzést. Ha esetleg már meglévő bejegyzéshez szeretnél galériát csinálni, akkor a bejegyzés szerkesztésére kell kattintanod. Ha ott vagy a szerkesztői felületen, akkor csak a ‘Média hozzáadása’ (Add Media) gombra kattints.

Ez megnyitja majd a WordPress média-feltöltőjét. Itt a ‘Galéria létrehozása‘ (Create Gallery) linkre kattints, amit a képernyő bal oldalán találsz. A galériához képet hozzáadhatsz akár a gépedről feltöltve, akár már meglévő mappából is választhatsz a médiakönyvtárból (ez utóbbiak a már korábban feltöltött képeket jelentik.) Nincs más dolgod, mint kiválasztani azokat, amelyeket az albumba szánsz, és rájuk kattintani.

Ha kiválasztottad az összes képet, amit a galériához akarsz adni, kattints az ‘Új galéria létrehozása‘ (Create New Gallery) gombra a média-feltöltőben. A média-feltöltő mutatni fogja a kiválasztott képeket a Galéria-szerkesztése (Edit Gallery) nézetben. Itt még hozzá tudsz adni —- a képekhez, változtathatsz a galéria beállításain, és módosíthatod a képek sorrendjét is egyszerűen úgy, hogy fogod, és oda húzod, ahová szeretnéd a sorban. Amikor elkészültél a szerkesztéssel, kattints a ‘Galéria beszúrása‘ (Insert Gallery) gombra.

Ez a gomb bezárja a média-feltöltőt, és elhelyezi a galéria kódját az aktuális WordPress bejegyzésben. Ha a Grafikus-t használod, akkor látni fogsz egy kis szerkesztődobozt a bejegyzésben, ami jelzi, hogy ott egy galéria-kód van.

Ha egyszerű szövegszerkesztőt használsz a cikkeid megírásához, akkor egy rövidkódot fogsz látni a bejegyzésben, valahogy így:

Ellenőrizd a galériádat úgy, hogy rákattintasz az Előnézet (Post Preview) gombra. Ha nem vagy elégedett a látvánnyal, akkor még mindig kattinthatsz a Média hozzáadása (Add Media) gombra, és szerkesztheted tovább a galériát. Újrarendezheted a képeket, növelheted vagy csökkentheted az oszlopok számát, hozzáadhatsz újabb képeket, leírásokat, vagy akár el is távolíthatsz a már feltöltöttek közül. Ha a sok „sakkozás” után végül tényleg azt látod, amit szeretnél, közzéteheted a bejegyzést, és a galéria mindenki számlára láthatóvá válik.

És igen, a másik jó hír az, hogy ezt a technikát alkalmazhatjuk weboldalakon is, nem csak blogok esetében. Tehát ha egy WordPress-oldalhoz szeretnél galériát hozzáadni, kövesd ugyanezeket a lépéseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük